Keskiviikkoluistelut

Toukokuun alusta elokuun loppuun rullaluistelijat kokoontuvat kauniilla säällä keskiviikkoisin Paavo Nurmen patsaalle. Mukaan rullaluistelun iloihin pääset tulemalla paikalle kello 18.00.

Näytä suurempi kartta

Keskiviikkoluistelut sopivat kaikille rullaluistelun alkeiskurssin käyneille tai muuten luistelun perusteet osaaville. Keskiviikkoluisteluissa kuulet arvokkaita käytännön vinkkejä kokeneemmilta luistelijoilta. Jos harkitset Katukiitäjien jäseneksi liittymistä, Keskiviikkoluistelut on oiva paikka tutustua seuran aktiivisimpiin jäseniin ja kuulla lisää tietoa seuran toiminnasta. Aktiiviset luistelijat tunnistat Katukiitäjien näkyvästä siipikuviosta!Katukiitäjien logo

Patsaan ympärillä olevat tasaiset ja asfaltoidut alueet sopivat hyvin luistelijoiden kokoontumiseen ja luisteltavia kevyen liikenteen väyliä lähtee lähes jokaiseen ilmansuuntaan. Jos tulet keskustaan julkisilla, Rautatieasemalta pääset paikalle luistimilla Töölönlahdenkadun, Karamzininkadun ja Hesperianpuiston kautta (matkaa asemalta on noin kaksi kilometriä). Autoilijoille patsaan välittömässä läheisyydessä on normaalisti runsaasti ilmaista pysäköintitilaa.

Vaikka mukana on usein kokeneita Katukiitäjiä, keskiviikkoisin Sinä olet se tärkein. Tule rohkeasti paikalle ja muista kertoa luistelutoiveistasi ja -kokemuksestasi. Luistelemme joko pelkästään lähtöpaikan läheisyydessä tai halutessasi rauhallisen 1–2 tunnin luistelulenkin juuri Sinulle sopivaa vauhtia.

Muistatahan, että luistelet omalla vastuullasi ja luistelemme liikennesääntöjen mukaan. Porukkaan voi liittyä myös matkan varrelta. Edellytämme kypärän käyttöä.

Lisätietoa keskiviikkoluistelusta:

Kuinka luistelureitti valitaan? Mistä tiedän etukäteen, että osaan ja jaksan luistella mukananne?

Luistelureitti valitaan yleensä vasta matkan aikana. Luistelusuunta valitaan keliolosuhteiden, luistelijoiden taidon ja kiinnostuksen mukaan vapaalla “huutoäänestyksellä”. Reitti valitaan niin, että kaikki jaksavat mukana, tai luistelemalla reitti useammassa osassa siten, että kukin pääsee halutessaan helposti pois matkasta.

Luistelun perusteet (kuten jarruttaminen) on syytä osata, ainakin teoriassa. Hyvä paikka perusteiden oppimiseen on Katukiitäjien alkeiskurssi. – Jos olet aloittelija, luistelemme mielellämme hitaasti ja nautimme yksityiskohdista. – Jos olet kokeneempi, muistathan luistella muiden mukaan.

 

Onko porukassanne luisteleminen turvallista?

Suuri ryhmä pystyy luistelemaan jopa yksinäistä luistelijaa turvallisemmin. Tämä johtuu siitä, että muut tienkäyttäjät huomaavat suuren luistelijajoukon helposti verrattuna yksinäiseen kiitäjään: vaikka itse et hetkellisesti havaitsisi kaikkia liikenteen yksityiskohtia, joku muu huomaa ja varoittaa Sinua tilanteesta.

Keskiviikkoluistelut ovat hauskaa ajanvietettä. Niiden tarkoitus ei ole osoittaa mieltä luisteluolosuhteiden tai muiden liikennekäyttäytymisen vuoksi. Jotta hauska tunnelma säilyisi, pyrimme välttämään kaikenlaisia konflikteja muiden tienkäyttäjien kanssa.

Turvallinen luistelu on yhteispeliä: Huomioimme muut luistelijat, sillä suuri ryhmä reagoi ja väistää aina hitaammin kuin yksinäinen luistelija. Vältämme äkillisiä jarrutuksia ja käännöksiä, jos perässämme on muita. Pyrimme ilmoittamaan aikeistamme ja esim. päällystevaurioista huutamalla ja käsinmerkein.

Tärkeintä on turvallisuudessa on asenne. Vaaratilanteilta välttyy jo pelkästään sen ansioista, että suhtautuu kunnioittaen turvallisuuteen. Keskiviikkoluisteluilla kokeneet luistelijat pyrkivät olemaan esimerkillisiä turvallisuuden suhteen. Katukiitäjien turvallisuusohjeeseen on kirjattu turvallisen rullaluistelun perusteet. Toivomme asenteen periytyvän myös Sinulle. – Tule mukaan kokemaan kaupungin turvallisin luisteluilmapiiri!

 

Onko mahdollista, että luisteluretkelle ei olekaan lähtijöitä. Kuinka voin tietää tämän etukäteen?

Keskiviikouisteluilla ei ole tiettyä nimettyä vetäjää. Kyseessä on ainostaan vakiintunut tapa tavata tiettyyn aikaan tietyssä paikassa ilman ennakoilmoittautumista.

Siispä varsinkin, jos ilma ei ole kesäisen aurinkoinen ja lämmin, voi käydä niin, että lähtöpaikalla ei ole ainuttakaan luistelijaa. Myös keskeimpään kesäloma-aikaan luistelijoita on vähemmän liikenteessä.

Parhaiten varmistat luistelupäivät liittymällä Katukiitäjien jäseneksi ja tiedustelemalla lähdössä olevia luistelijoita etukäteen Katukiitäjien ilmoitustaulun avulla.

Mikäli et ole vielä jäsen, suosittelemme ensimmäiseksi kerraksi kaunista keskiviikkoiltaa, jolloin luistelijoita on varmemmin lähdössä. Tarkista kuitenkin ensin Katukiitäjien tapahtumakalenteri: jos ko. päiväksi on merkattu jotain muuta ohjelmaa tai on joku muu luisteluun liittyvä tapahtuma, se voi vähentää keskiviikkoluistelulle lähdössä olevien luistelijoiden määrää. Syksyisin elokuun jälkeen ja keväisin ennen toukokuuta luistelijoita on liikenteessä vain satunnaisesti.

Monet aktiiviluistelijoista esittelevät kotikaupunkiaan erityisen mielellään kauempaa tulleille. Niinpä jos olet tulossa tutustumaan Helsinkiin ja sen luistelumahdollisuuksiin, ota ajoissa yhteyttä suoraan Katukiitäjiin osoitteella info@katukiitajat.fi, jolloin tieto saapuvista “luisteluturisteista” välittyy Katukiitäjien luisteluaktiiveille.

 

En ole Katukiitäjien jäsen. Löytyykö Helsingistä kaikille avoimia luisteluretkiä?

Olet juuri löytänyt ne kaikille avoimet retket. Keskiviikkoluisteluille saa osallistua kuka vain luistelutaitoinen, riippumatta luisteluvauhdista. Mitään ennakkoilmoittautumista tai osallistumismaksuja ei vaadita.

 

Tervetuloa!